Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mit takar az Oeko-Tex anyag minősítés?

Kiss Gizela - vegyész, virtuális asszisztens
2020. 07. 21. 20:50:00
Mit takar az Oeko-Tex anyag minősítés?

Mint tudjátok az Anyukám Varrta webáruházban minden csodaszép, anyukák által varrt babaruha Oeko-Tex minősítésű alapanyagból készül.

A textilgyártás során rendkívül sok erős vegyszert használnak, mire a gyártott fonal és kelme elkészül. Ezek egy része a textilben marad, ami a bőrünkkel érintkezve irritációt okozhat, vagy felszívódik és különféle káros hatást fejt ki. Persze ezeket a hatásokat nem érzékeljük egyből, ezért nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. De mielőtt legyintenétek egyet, gondoljatok bele, hogy életünk során mennyi forrásból, milyen sok káros anyaggal kerülünk kapcsolatba. Ezek évek alatt felhalmozódnak és egészségügyi gondokat okoznak. Így hát arra bíztatok mindenkit, hogy élete minden területén próbálja csökkenteni ezeket a rizikófaktorokat a saját és gyermeke egészségének védelme érdekében. Ezért is fontos, hogy a babaholmik Oeko-tex minőségű anyagokból készüljenek, de nézzük meg, hogy mit takar pontosan ez a minősítés.

Az Oeko-Tex egy szabvány, ami a textil- és bőripari termékekre vonatkozik. Meghatározza azokat a vizsgálati módszereket és tanúsítási rendszert, aminek a textilt, bőrt, cérnát, cipzárakat alávetik. Akkreditált laboratóriumokban mérik a textilben levő kémiai anyagok mennyiségét, aminek nem szabad átlépni egy egészségügyi határértéket. A minősítést megszerző textil folyamatos ellenőrzés alatt áll és ez biztosítja, hogy csak olyan anyagok kerülnek felhasználásra, amelyek nem tartalmaznak káros anyagokat. 

Több külön kategóriája van a minősítéseknek. 

 Például az Oeko-Tex Standard 100 a már említett vegyi anyagok (több mint 100) jelenlétére szabja meg a követelményeket. Az Oeko-Tex SteP a gyártókat környezetvédelmi és humán szempontok alapján vizsgálja. További minősítő kategóriák is vannak még pl. a textiliparban használt vegyszerek minősítésére, vagy éppen a gyártás vegyszer- és vízkezelésének értékelésére. 

Egy kicsit kitérnék az Oeko-Tex Standard 100 egyes termékosztályaira:

 I. termékosztályba a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült ruhák tartoznak

II. termékosztályba a bőrrel közvetlenül érintkező ruhadarabokat (fehérneműk, ágyneműk) sorolják

III. -ba a bőrrel közvetlenül kis felületen érintkező, vagy nem érintkezők kerülnek

IV. lakás és dekorációs anyagokat tartalmaz.

Miért fontos ez a minősítés? 

A csecsemők bőre még nagyon vékony és érzékeny, ezért is fontos fokozottan figyelni, hogy mit adunk rájuk. Ezért döntött az Anyukám varrta és az összes gyártó, hogy a babaruhákat csak Oeko-Tex minősítésű textilből készítjük, ráadásul egyedi, designban kivitelezve.

 

Kiss Gizela - vegyész, szlovák/magyar virtuális asszisztens

Keresés