Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kiszoríthatják a manufaktúrák a fast fashiont?

Végvári-Nagy Kira
2020. 07. 21. 17:00:00
Kiszoríthatják a manufaktúrák a fast fashiont?

Tudtad, hogy az a body amit a gyermekedre adsz javarészt kőolaj-alapú, amit ha egyszer kinőttök, és kidobsz több száz év alatt bomlik majd le? … és amikor azt mondod: tovább ajándékozod, jusson eszedbe: olyan silány minőségű műanyagból készülnek a termékek, hogy mirea második kézbe jutna, már tényleg csak a kutya alá lesz jó.

A fast fashion termékek kb 70% sorsa az égetés, ami tovább emeli az üvegházhatású gázok légköri koncentrációját. Már látom, hogy gondolkozol, holnap nem mész a cuki és olcsó ruhákat kínáló diszkont láncolatokba, de hogy biztosra menjünk el kell, hogy mondjam: a ruhaipar a világon a második legnagyobb vízfogyasztó, méghozzá rögtön a mezőgazdasági szektor után következik. Ennek hátterében pedig igencsak egyszerű dolog áll: egyetlen pamutpóló elkészítéséhez rengeteg vízre van szükség, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága majdnem 3000 literre becsülte ezt a számot.

kezdő anyukaként, nem éreztem át a dolgok fontosságát. Mióta itt szorítom a kezüket, eszembe jut: Nekem is tennem kell valamit azért, hogy Ők (viszonylag) egészséges Földön cseperedjenek fel.

A bolt eszmeisége számomra, és a tervezők számára is igen fontos: divatosan öltözködni úgy, hogy azzal nem teszek még több kárt a Földemben, és támogatom a hazai gazdaságot.

Sokan kérdezik tőlem: Neked ez megéri? Hiszem, hogy minden ember életében eljön az a pont, amikor talál arra lehetőséget, hogy tegyen valamit a Világunkért, és akkor nem a profit lesz a legfontosabb. Nem vagyok álszent, hiszen én is pénzből veszem a kenyeret, ellenben amikor azt mondom, a Világon minden 6. ember a ruhaiparban dolgozik, és ebből valószínűsíthető, hogy minden 3. annyi idős mint a saját gyermekem, akkor azt mondom: IGEN, MEGÉRI!

Tudjuk, hogy a manufakturális termelés, soha nem veheti fel a versenyt a nagyobb multik áraival, és kiszorítani sem tudják azokat, mégis, ha a meglévő ruha és holmi készletünk mellé manufakturális, jó minőségű dolgokat vásárolunk csak, akkor a fent említett mérhetetlen környezetszennyezés ellen teszünk. Nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy emberek tömege érti azt meg mi a baj a fast fashionnel: Londonban egy friss, 2020-as kutatás szerint a fogyasztók több mint 51% választja a magasabb minőségű termékeket.

Ne felejtsd el: sokszor a nagyobb összeg az árcímkéken nem azért van, mert egy márka nevét kell kifizetned! Azt kell megfizetned, hogy nem szennyezted a környezeted, azt kell megfizetned, hogy nem növeled a saját ökológiai lábnyomod.

Anyukám varrta babaruhákat ITT találod.

Keresés